Over
Rob Dekay

Rob Dekay (33) maakt eigenzinnige Nederlandstalige liedjes met country en folk-invloeden. Met zijn stoere uiterlijk – een lichaam vol tatoeages en altijd een hoed op – zet hij mensen onbewust op een dwaalspoor, maar dat deert hem niet. “Als mensen mij zien, verwachten ze misschien dat ik ‘fuck the world’ rockmuziek maak. Maar gelukkig leven we in een tijd  waarin het steeds minder uitmaakt hoe je eruitziet.” Toch klopt het beeld van ‘ruwe bolster, blanke pit’ als je naar zijn optimistische en romantische teksten luistert. “Mijn liedjes zijn vrolijk. Ook als het onderwerp zwaar of treurig is, dan probeer ik dat te doen met een vrolijke noot,” aldus Rob. 

Zijn liedjes gaan over de grote dingen des levens: de liefde, afscheid, problemen. Hij schakelt tussen kleine en grote vraagstukken, maar altijd met de pen van een poëet. “Nederlands is mijn moedertaal, dat is de taal die ik machtig ben. Ik vind het prettig om mezelf goed te uiten, teksten schrijven is als  een puzzel die je op moet lossen. Ik luisterde vroeger veel naar rap-acts als Extince en Opgezwolle. Zij hebben de Nederlandse taal echt een boost gegeven in de muziek. Dat vond ik super interessant.”

Als kind ontdekte hij Bluegrass-muziek, maar zijn eerste eigen schreden op het muzikale pad waren in de hiphop hoek als rapper. Totdat hij tijdens een jamsessie begon te zingen en zijn grofkorrelige stem daar geknipt voor bleek te zijn.

Hij bracht in 2016 zijn debuutalbum ‘Alles Gaat Voorbij’ uit, waarop roots en country-invloeden te horen zijn. Hij nam alle facetten ter hand: van het schrijven, opnemen en produceren van de liedjes tot aan het artwork en het bedenken van videoclips. “Ik wilde niet dat de mensen zouden denken ‘ze hebben een of andere knappe kop allemaal liedjes gegeven’.”

Muzikale carrière

Tien jaar geleden besloot Rob Dekay definitief voor muziek te kiezen. Al snel wordt zijn talent opgemerkt. Hij werkt samen met Akwasi en speelt met rapper Dio op alle grote festivals in Nederland. Daarna is het de hoogste tijd voor zijn eigen ambities. In 2016 verschijnt zijn debuutalbum ‘Alles Gaat Voorbij’ (TopNotch). Bij De Wereld Draait Door gooit hij hoge ogen met zijn versie van ‘Testament’ van Bram Vermeulen. Het schrijven van de titelsong voor de film ‘Weg Van Jou’ in 2017 maakt hem bij een nog breder publiek bekend.

In 2018 tekent hij bij Modestus Records, het platenlabel van Guus Meeuwis. Op het label verschijnen de singles ‘Vol Van Elkaar’ en ‘Je Hoeft Het Niet Alleen Te Doen’. Die laatste schrijft hij samen met Daniel Lohues en Ilse DeLange, evenals de ballad ‘Laat Los’. Een schrijfsessie met Guus Meeuwis en Diggy Dex levert de single ‘Geef Het Door’ op en met Gerson Main schrijft hij zijn laatste release ‘Het Stopt Nooit’ (maart 2020). De single is een muzikale ode aan levensgenieters, een categorie waarin Rob zich thuis voelt.

One of the guys

Rob Dekay werkt momenteel aan zijn nieuwe album, dat dit najaar zal verschijnen. Zeker is dat hij er met zijn ongekunstelde en innemende optreden als dé mol in Wie Is De Mol een heleboel nieuwe fans bij heeft gekregen. En Logisch, want ondanks de vele tegenstrijdigheden is Rob naar eigen zeggen “net als iedereen, one of the guys. Ik probeer een zo eerlijk mogelijk mens te zijn, iemand die oprecht geïnteresseerd in anderen en dankbaar is.”

(2020)